Spike Lee 73. Cannes Film Festivali jüri başkanı

2020 Mayıs ayında gerçekleştirecek 73. Cannes Film Festivali’nin jüri başkanlığını Amerikalı yönetmen Spike Lee yürütecek. Spike Lee, 2018 yılında Cannes Film Festivali’nde BlacKkKlansman (2018) filmiyle Büyük Jüri Ödülü’ne layık görülmüştü.

spike lee

Spike Lee kimdir?

Afrika kökenli Amerikalı yönetmen, ilk uzun metrajlı filmi olan She’s Gotta Have It (1986) ile 1980’lerin bağımsız sinema sahnesinde kendini gösterdi. 1989 yılında çektiği Do the Right Thing (1989) film ile siyahi sinemanın baş figürü olarak görülmeye başladı ve dünya çapında film festivallerinde gösterilerek uluslararası bir üne kavuştu.

Spike Lee özgürleşmenin tutkulu bir destekçisi olarak Hollywood filmlerinde çok az görülen Afrika kökenli Amerikalıların hikayelerini anlatır. Lee cüretkar tarzı ve ırkçı politikalar konusundaki açık sözlü tavırları nedeniyle sinema dünyasının ötesinde bir üne kavuşmuştur.

Filmografi

1983 Joe’s Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads

1986 She’s Gotta Have It

1988 School Daze

1989 Do the Right Thing

1990 Mo’ Better Blues

1991 Jungle Fever

1992 Malcolm X

1994 Crooklyn

1995 Clockers

1996 Girl 6

1996 Get on the Bus

1998 He Got Game

1999 Summer of Sam

2000 Bamboozled

2002 25th Hour

2004 She Hate Me

2006 Inside Man

2008 Miracle at St. Anna

2012 Red Hook Summer

2013 Oldboy

2014 Da Sweet Blood of Jesus

2015 Chi-Raq

2018 BlacKkKlansman

Sonraki yazı: Cate Blanchett 77. Venedik Film Festivali jüti başkanı

Önceki yazı: Film ödülleri: The Critics Choice Awards sahiplerini buldu

© 2020 Yapım Ekibi