Yazılarımızı başından itibaren takip ettiyseniz, bir proje dosyası oluşturmak ve senaryonuzu sunmak için gerekli olan pratik bilgilere sahipsiniz demektir. Şimdi de hazırladığınız proje dosyasıyla başvurabileceğiniz senaryo destekleri, senaryo yarışması ve senaryo geliştirme atölyelerinin bir listesini paylaşacağız.
Yurtiçi Senaryo Yarışması
TÜRSAK İlk Senaryo Yarışması
İlk uzun metrajlı senaryonuzu yazıyorsanız TÜRSAK’ın düzenlediği senaryo yarışması size göre olabilir. Yarışmada ilk 3’e giren projelere maddi destek ve senaryo danışmanlık hizmeti sağlanıyor.
Başvuru Tarihi: Her yıl Mayıs ayından itibaren başvurular açılır.
Website: Türsak
Akbank Kısa Film Forum
Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen kısa film senaryo yarışması kısa film senaryonuzu geliştirme ve 5 bin TL ödül kazanma fırsatı sunuyor.
Başvuru Tarihi: Her yıl Eylül ayından itibaren başvurular açılır.
Website: Akbank Sanat
Yurtiçi Senaryo Destekleri
Kültür Bakanlığı Senaryo Yazımı Desteği
Kültür Bakanlığı yararlanabileceğiniz en temel senaryo destekleri kaynaklarından bir tanesidir. İstenen belgeleri hazırlayıp e-devlet üzerinden bireysel olarak başvuru yapmanız mümkündür.
Başvuru Tarihi: Tüm sinema destek başvuruları genelde Ekim ayından itibaren açılır.
Website: Sinema Genel Müdürlüğü
Destek ile ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz: Sinema destekleri: Kültür Bakanlığı Sinema desteği
Yurtiçi Senaryo Geliştirme Atölyeleri
Antalya Film Forum Senaryo Geliştirme ve Projelendirme
Uluslararası Antalya Film Festivali bünyesinde gerçekleştirilen bu program; senaryo geliştirme, yapımcılarla tanışma ve uluslararası bir jüri önünde yapılan sözlü sunum (pitching) sonrasında para ödülü kazanma fırsatı sunuyor. Atölye her yıl Ekim ayı gibi yapılıyor.
Başvuru Tarihi: Başvurular Haziran-Temmuz gibi açılır.
Website: Antalya Film Forum
Pitching nasıl yapılır merak ediyorsanız bu konu hakkındaki yazımıza göz atın: Pitching nedir? Pitching nasıl yapılır?
Yurtiçi Film Geliştirme Atölyeleri
Senaryo yarışması ve senaryo geliştirme atölyelerinin dışında bir de film geliştirme (proje geliştirme) atölyeleri bulunur. Bu atölyeler senaryo geliştirme üzerine bölümler içermekle birlikte, daha çok filmin projelendirilmesi, finansmanı, yapımı ve pazarlanması üzerine odaklanır. Bu atölyelere senaryonuzda belli bir gelişim gösterdikten veya bir yapımcıyla anlaştıktan sonra başvurmanız daha mantıklı olacaktır:

Yurtdışı Senaryo Yarışması ve Destekler
Hubert Balls Script and Project Development Support
Hollanda’da bulunan Hubert Ball sinema destek fonu, bireysel olarak başvurarak senaryonuzu geliştirmek için 10.000 Euro’ya kadar senaryo desteği talep edebileceğiniz uluslararası bir kurum.
Başvuru Tarihi: Başvurular Ocak ve Mayıs aylarından itibaren senede iki defa açılır.
Website: Hubert Balls
Sundance Screenwriters Lab
Sundance Film Festivali bünyesinde düzenlenen senaryo atölyesi, Amerika’ya davet edilip 5 gün boyunca uzman isimlerle senaryonuzu geliştirme fırsatı sunuyor.
Başvuru Tarihi: Başvurular Mayıs-Haziran gibi açılır.
Website: Sundance Screenwriters Lab
Cinefondation The Residence
Cannes Film Festivali bünyesinde gerçekleştiren bu program, 4 ay boyunca Paris’te konaklayıp senaryonuzu geliştirme ve uzman isimlerle tanışma fırsatı sunuyor. Üstelik program süresince aylık 800 Euro gibi bir maddi destek sağlanıyor.
Başvuru Tarihi: Başvurular Ocak-Şubat gibi açılır.
Website: Cinefondation The Residence
Cinephilia Bound Cannes
New York merkezli bir yapım şirketi tarafından düzenlenen Bound Cannes, Cannes Film Festivali’ne davet edilip senaryonuzu geliştirme ve uluslararası yapımcılarla tanışma fırsatı sunuyor.
Başvuru Tarihi: Başvurular Ocak-Şubat ayları arasında açılır.
Website: Cinephilia Bound Cannes
Berlinale Talents
Senaryo yarışması ve senaryo geliştirmenin ötesinde çok daha geniş kapsamlı etkinliklerin düzenlendiği Berlinale Talents, kendi bünyesinde gerçekleştirilen çeşitli atölyelerle hem profesyonellerle tanışma hem de senaryonuzu geliştirme fırsatı sunuyor. Etkinlik Berlin Film Festivali süresince Şubat ayında Berlin’de gerçekleştiriliyor.
Başvuru Tarihi: Başvuralar her yıl Haziran-Temmuz gibi açılır.
Website: Berlinale Talents
Talents Sarajevo
Berlinale Talents’ın bir benzeri olan Talents Sarajevo, Saraybosna Film Festivali kapsamında her yıl Ağustos ayında düzenleniyor.
Başvuru Tarihi: Başvurular Mart ayından itibaren açılır.
Website: Talents Sarajevo
First Films First
İlk filmini çekmek isteyen yönetmenlere yönelik bu program 10 aylık bir süre içinde çeşitli geliştirme atölyeleri ve sunumlara katılmanızı mümkün kılıp film projenizi geliştirme fırsatı sunuyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu program proje geliştirmeye yönelik olduğu için biraz daha ileri bir aşamada başvurulması daha doğru olacaktır.
Başvuru Tarihi: Başvurular Ocak-Şubat ayı gibi açılır.
Website: First Films First
Bu bölümün de sonuna geldik. Başvurular sırasında istenilen belgeleri nasıl hazırlayacağınızı öğrenmek istiyorsanız önceki yazılarımıza göz atmayı unutmayın: Senaryo Projelendirme
Bir sonraki bölümde dünya sinemasından önemli senarist ve yönetmenlerin senaryo yazımı ve film yapımı hakkındaki görüşlerini Ustalık Sınıfı başlığı altında paylaşacağız. Yazı dizisine başlamadan önce konuya giriş olarak senaryo yazmanın öğrenilebilirliği ve yaratıcılık üzerinde durduk. Yazıyı okumak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
Sonraki yazı: Senaryo yazarlığı: Nasıl yaratıcı olunur?
Önceki yazı: Pitching nasıl yapılır?
Not: Bu sayfada yer almasını istediğiniz senaryo yarışmaları ve senaryo destekleri varsa info@yapimekibi.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Senaryo yarışması SSS
Senaryoların değerlendirilip ödüllendirildiği yarışmalardır. Örneğin; TÜRSAK İlk Senaryo Yarışması, Akbank Kısa Film Senaryo Yarışması.
Bir senaryonun yazılabilmesi için gereken masrafları karşılayan desteklere denir. Örneğin; Kültür Bakanlığı Senaryo Yazımı Desteği, Hubert Balls Script and Project Development Support.
Senaryoların eksikliklerinin giderilip geliştirilmesi için düzenlenen atölyelerdir. Atölyelere katılan senaryolar bir jüriye sunulur ve jürinin seçtiği senaryolar ödüllendirilir. Örneğin, Antalya Film Forum Senaryo Geliştirme ve Projelendirme.
Bu atölyeler senaryo geliştirme üzerine bölümler içermekle birlikte, daha çok filmin projelendirilmesi, finansmanı, yapımı ve pazarlanması üzerine odaklanır. Örneğin; Köprüde Buluşmalar, Boğaziçi Film Lab, AUFF Proje Geliştirme Desteği, 12 Punto TRT Senaryo Günleri.